Περπατώντας από το Σαντριβάνι εως τον αιγυπτιακό Φάρο...

H παραλιακή διαδρομή κατά μήκος του λιμανιού των Χανίων προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πρώτη γνωριμία με την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής.

Εδώ οι πολιτισμοί παντρεύονται αρμονικά, κι ας αφορούν διαφορετικές χρονικές περιόδους της πόλης. Ο περίπατος δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικές θέσεις του λιμανιού, ακολουθώντας μια ευχάριστη διαδρομή, με στάσεις (αν το επιθυμεί) στα πολυάριθμα καφενεία, τις γραφικές ταβέρνες και εστιατόρια της παραλίας, στα οποία μπορεί να απολαύσει εξαιρετικής ποιότητας εδέσματα, παραδοσιακές θαλασσινές γεύσεις κ.α.

Αφετηρία μας είναι η Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, το γνωστό μας "Σαντριβάνι" (άλλοτε Πλατεία Μαυροβουνίων). Το μαρμάρινο αναβρυτήριο προσφέρει στιγμές δροσιάς και δικαιολογεί και σήμερα το όνομα της πλατείας.
Προς βορρά, δεξιά και αριστερά εκτείνεται το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Γραφικό, πολύχρωμο και πολύβουο, έχει γίνει θέμα και σκηνικό σε αρκετές ταινίες και σειρές της τηλεόρασης. Προχωρώντας βόρεια και δεξιά, συναντούμε το περίφημο Γιαλί Τζαμισί, δηλαδή το τζαμί του γιαλού, το παραθαλάσσιο τζαμί. Το εντυπωσιακό αυτό κτίσμα ήταν το Τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν, κι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αραβικής τέχνης.

Στρίβοντας δεξιά, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας κατά μήκος της πλακόστρωτης παραλίας, με τα κάθε λογής σκάφη δεμένα κατά μήκος της προκυμαίας. Λίγο πριν βγούμε στην Πλατεία Κατεχάκη, δεξιά στη γωνία, υψώνεται μεγαλοπρεπές, το πετρόχτιστο Μεγάλο Αρσενάλι. Το κτίριο αυτό στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, το οποίο επιτελεί σπουδαίο έργο, τόσο σε θέματα Αρχιτεκτονικής, όσο και σε γενικότερα θέματα Πολιτισμού. Ο χώρος του ισογείου φιλοξενεί συχνά εκθέσεις, πολιτισμικού ενδιαφέροντος τις οποίες είσθε φυσικά ευπρόσδεκτοι να επισκεφθείτε.

Το ίδιο ισχύει και για το Παλιό Τελωνείο, απέναντι από το Μεγάλο Αρσενάλι. Κι εδώ φιλοξενούνται εκθέσεις κι εκδηλώσεις κατά καιρούς και κυρίως τους θερινούς μήνες. Ο «Αγροτικός Αύγουστος», πραγματοποιείται συνήθως το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, και φιλοξενείται τόσο στην πλατεία όσο και μέσα στο τελωνείο αλλά και στην προκυμαία. Αποτελεί μια μεγάλη γιορτή με περίπτερα των Δήμων, άλλων φορέων, παραγωγών, επαγγελματιών κλπ. και συγκεντρώνει πλήθη κόσμου. Διοργανώνονται επίσης πολλές παράλληλες εκδηλώσεις (εκθέσεις, φεστιβάλ, ειδικές βραδιές κρητικής μουσικής, αλλά και προβολής των κρητικών προϊόντων) και παρατηρείται το αδιαχώρητο.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας προς τα ανατολικά, συναντούμε τον βαρύ όγκο των Ενετικών Νεωρίων. Σήμερα από το μεγάλο συγκρότημα των 17 νεωρίων, σώζονται μόνο 7 συνεχόμενα νεώρια. Αποτελούν χαρακτηριστικά μεσαιωνικά μνημεία που οικοδομήθηκαν από τους Ενετούς για την εξυπηρέτηση και επισκευή των πλοίων του βενετσιάνικου στόλου κατά τα χρόνια της ενετοκρατίας.
Το συγκρότημα των Νεωρίων εκτεινόταν από το Μεγάλο Αρσενάλι που αφήσαμε ήδη πίσω μας (τα σωζόμενα Νεώρια βρίσκονται στη μέση της διαδρομής μας περίπου), κι έφταναν μέχρι τα Νεώρια του Μόρο, στο μυχό του λιμανιού, που ήταν και τα τελευταία που χτίστηκαν. Εκεί στεγάζεται σήμερα έκθεση ναυπηγικής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης.

 

Φθάνοντας στο τέλος του λιμανιού ακολουθούμε το λιμενοβραχίονα, για μια βόλτα απέναντι από την προκυμαία, μια ευκαιρία μοναδική να απολαύσουμε μια ιδιαίτερη και διαφορετική άποψη της πόλης. Περίπου στο μέσον της διαδρομής μας θα συναντήσουμε τα λιγοστά απομεινάρια του επιπρομαχώνα και του μεσαιωνικού ναού του Αγίου Νικολάου του Μώλου.

Η ευχάριστη πορεία μας αποζημιώνει, φθάνοντας στο στολίδι και το «σήμα κατατεθέν» της πόλης, τον περίφημο Αιγυπτιακό Φάρο.

Επιβλητικός, μοναδικός, ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο και πρόσφατα ανακαινισμένος, στέλνει το φως του στα πέλαγα κι αγναντεύει τους καιρούς και τις εποχές. Κι όπως αναβοσβήνει αδιάκοπα, είναι σαν τον παλμό της καρδιάς της πόλης, που χτυπά μ' αγάπη και τους καλεί όλους γλυκά στην αγκαλιά της...

 

Βιβλιογραφία - Πηγές

επιστροφή