Περπατώντας στην παραλία 'Κουμ Καπί'

Η διαδρομή αυτή παρέχει μια σύντομη και ευχάριστη βόλτα έξω από τείχη της πόλης και πλάι στη δροσιά της θάλασσας. Σε αυτή την μικρή περιήγηση ο επισκέπτης ακολουθεί την πορεία της ακτογραμμής και έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την ηρεμία του εξαιρετικού τοπίου αλλά και τα ιστορικά μνημεία που το συντροφεύουν.

Η αφετηρία μας είναι η Πύλη της 'Αμμου, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του λιμανιού και νότια από τα Νεώρια του Μόρο.
Ακριβώς απέναντι βλέπουμε το Ενετικό Τείχος, το οποίο παλαιότερα ήταν ενωμένο με την Πύλη της ΄Αμμου.
Σήμερα έχει αποκοπεί από την πύλη.

Ο δρόμος ανάμεσά τους οδηγεί στην πίσω πλευρά του Ενετικού Τείχους, στο οποίο σήμερα εκτελούνται εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης.
Η θέα της Πύλης της ΄Αμμου ή "Σαμπιονέρα", με το κύμα να μουρμουρίζει γλυκά δίπλα μας είναι μοναδική. Ο προμαχώνας της σώζεται ακόμα μέσα στη θάλασσα, με το σύμβολο της Βενετίας, το φτερωτό λέοντα, να δεσπόζει πάνω από τα κύματα. Λίγο πιο πάνω φθάνουμε στην Ανατολική Τάφρο, στην οποία λειτουργεί το ανοιχτό Δημοτικό θέατρο 3.500 θέσεων (περίπου).
Στο θέατρο κάθε καλοκαίρι παρουσιάζεται μια πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, κ.α.

Στα αριστερά μας βρίσκεται η παραλία του «Κουμ-Καπί», που εκτείνεται σε όλο το μήκος. Σε παλαιότερες εποχές, εδώ βρισκόταν η συνοικία των «χαλικούτηδων», των βεγγαζίων οθωμανών που έμεναν σε καλύβες εκτός των τειχών. Σήμερα η περιοχή παρουσιάζει ένα νέο δυναμικό και κοσμικό πρόσωπο.
Η υπέροχη παραθαλάσσια θέση είναι γνωστή για τις καφετέριες με τη νεανική μουσική, τα μεζεδοπωλεία με τα τραπεζάκια έξω και τα νόστιμα γεύματα και τις ταβέρνες που συγκεντρώνουν πλήθη κόσμου καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Περνούμε μέσα από τα μαγαζιά αυτά, τα γεμάτα χρώματα και ήχους και συνεχίζουμε την πεζοπορία μας μέχρι το τέλος της παραλίας, όπου βρίσκεται το Θέατρο Βλησίδη.
Είναι κι αυτό ένα δημοτικό θεατράκι, που χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις, είτε του Δήμου είτε ιδιωτών μετά από σχετική συνεννόηση. Είναι στεγασμένο οίκημα αλλά χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις και το καλοκαίρι. Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του αείμνηστου Δημήτρη Βλησίδη, Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου Χανίων.
Ανηφορίζοντας την οδό Κοκότση, το δρομάκι ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Βλησίδη, βρισκόμαστε στη Βίλλα Κούνδουρου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό οίκημα, το οποίο ανήκε παλαιότερα στο βουλευτή και αγωνιστή Μανούσο Κούνδουρο. Σήμερα είναι αναπαλαιωμένο και στεγάζει το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Χανίων, όπου εκπαιδεύονται τόσο παιδιά όσο και ενήλικες σε διάφορους - κυρίως καλλιτεχνικούς - τομείς.

 

Βιβλιογραφία - Πηγές

 

επιστροφή