Περπατώντας από τη πλατεία Τάλω ως τη πλατεία 1866

Η διαδρομή αυτή συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό χώρων αρχαιολογικού, εικαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδρομής είναι η διάθεση αρκετού χρόνου ώστε να μπορέσει ο επισκέπτης να απολαύσει άνετα την οδοιπορική του περιπλάνηση.
Η περιήγηση ξεκινά με τη δροσιά της θάλασσας, ακολουθεί την ακτογραμμή του Χανιώτικου λιμανιού, κατευθύνεται νότια και καταλήγει στην πολυσύχναστη πλατεία 1866.

Η εκκίνηση μπορεί να γίνει από την πλατεία Τάλω, που βρίσκεται μπροστά από τη Δυτική Τάφρο και κάτω από τον Προμαχώνα "Σαν Σαλβατόρε" στα βόρεια της πόλης.

Η πλατεία κοσμείται από μεγάλο γλυπτό, αφιερωμένο στα θύματα της ναυτικής τραγωδίας του πλοίου «Ηράκλειον», το χειμώνα του 1968.
Προσανατολισμένοι προς βορρά, έχουμε πίσω και δεξιά μας τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή των Χανίων, με σημαντικά παλαιοχριστιανικά και μεταβυζαντινά εκθέματα.
Εξερχόμενοι από το χώρο αυτό και στρίβοντας δεξιά, βρισκόμαστε στην παραλία, έχοντας στα δεξιά μας το Φρούριο Φιρκά.

Στον ιστό του συμβολικά, κυματίζει πάντα η Ελληνική σημαία. Εδώ υψώθηκε την 1 Δεκεμβρίου 1913 η σημαία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, μετά από αιώνες δουλείας. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας και φθάνοντας στην είσοδο του Φρουρίου, συναντούμε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, που διαθέτει σημαντικές συλλογές ναυτικών εκθεμάτων και κειμηλίων. Μπορούμε αν θέλουμε να περιηγηθούμε και στο εσωτερικό του Φρουρίου Φιρκά και να θαυμάσουμε από εκεί τη θέα του Χανιώτικου Λιμανιού.

Στην συνέχεια της πορείας, περνάμε μπροστά από τις καφετέριες και τα εστιατόρια του λιμανιού (στα δεξιά μας), και καταλήγουμε στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, το γνωστό Σαντριβάνι. Μπροστά μας βρίσκεται το «Καστέλι» (συνοικία της παλιάς πόλης).
Ξεφεύγοντας από τους ήχους και τα χρώματα του λιμανιού, στρίβουμε δεξιά και συναντούμε την οδό Χάληδων.

Στη συμβολή της οδού Χάληδων με την Πλατεία Σαντριβανίου, βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο και λίγο πιο πάνω το εξαιρετικό Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (που στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου).
Εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε σημαντικότατα ευρήματα από την Προϊστορική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή της περιοχής.

Στην πλατεία Μητροπόλεως, σχεδόν απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, η γνωστή μας "Τριμάρτυρη". Πρόκειται για τη Μητρόπολη των Χανίων και η έδρα του εκάστοτε Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Ανηφορίζοντας λίγο ακόμη την οδό Χάληδων, συναντούμε αριστερά το Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομος», που είναι το αρχαιότερο πολιτιστικό σωματείο της Κρήτης, αφού ιδρύθηκε το 1899.

Σχεδόν απέναντι, βρίσκεται η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων που οργανώνει και φιλοξενεί κατά καιρούς πολύ σημαντικές εκθέσεις με έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο στον τομέα της Τέχνης. Με την έξοδό μας από την Πινακοθήκη, είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία 1866, όπου βρίσκονται οι προτομές εξεχόντων αγωνιστών των Κρητικών Επαναστάσεων.

 

Βιβλιογραφία - Πηγές

 

επιστροφή