Περπατώντας από τη Δημοτική Αγορά στην αρχαιότερη συνοικία της πόλης

To πολιτιστικό οδοιπορικό που ακολουθεί καθοδηγεί τον επισκέπτη στην πνευματικότητα των μοναδικών λατρευτικών μνημείων της πόλης αλλά και στον προϊστορικό οικισμό του Καστελίου στην Παλιά Πόλη Χανίων.

Οι αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί αυτοί χώροι είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτισμικής κληρονομιάς των Χανίων και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Μεταβυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικοί ναοί και τεμένη, μαρτυρούν την προσήλωση και τον σεβασμό των κατοίκων της στην παράδοση και την ιστορικότητα της πίστης.

Η περιήγηση ξεκινά από την Πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου που αποτελεί τη κεντρικότερη πλατεία της πόλης.

Η κυρία είσοδος της Δημοτικής Αγοράς βρίσκεται στα νότια του κτίσματος, οδηγεί στην κεντρική στοά κι έχει έξοδο προς βορρά, στα λεγόμενα «βορεινά σκαλάκια της Αγοράς», προς την οδό Τσουδερών.
Αν, εισερχόμενοι στην Αγορά, στρίψουμε δεξιά στην εγκάρσια στοά της, βγαίνουμε στην πλατεία Μαρκοπούλου, όπου βρίσκεται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης. Στα αριστερά μας και στην προέκταση της οδού Τσουδερών, σώζεται ακόμη ο μιναρές του Αγά Τζαμισί.

Εδώ βρισκόταν ένα από τα εννέα τεμένη που είχαν ανεγερθεί επί Τουρκοκρατίας στα Χανιά. Στη βάση του βρίσκεται ιδιωτική βιοτεχνία. Η είσοδός του ήταν από την οδό Χατζή Μιχάλη Nταλιάνη.

Συνεχίζοντας, διασχίζουμε την οδό Δασκαλογιάννη και στρίβουμε στο δρομάκι που οδηγεί στο Ναό των Αγίων Αναργύρων. Είναι από τους παλαιότερους ναούς της πόλης και η πρώτη Μητρόπολη των Χανίων, με υποβλητικό εσωτερικό που πραγματικά αποδίδει την ιστορικότητα του χώρου. Βγαίνοντας, στρίβουμε δεξιά, προχωρούμε μερικά βήματα και στρίβουμε και πάλι δεξιά για να συναντήσουμε το Ναό της Αγίας Αικατερίνης.

Πρόκειται για ένα μικρού μεγέθους ναό που παλαιότερα, σε καιρούς χαλεπούς είχε χρησιμοποιηθεί ως φούρνος, ενώ σήμερα έχει αποκατασταθεί ως θρησκευτικός χώρος. Ακριβώς δίπλα υψώνεται ο μιναρές του Χουνγκιάρ Τζαμισί, ο δεύτερος, μετά το Αγά Τζαμισί, που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο μιναρές ανήκε στο κεντρικό τζαμί της πόλης, το τέμενος του Ηγεμόνα, και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Ναό του Αγίου Νικολάου της συνοικίας της Σπλάντζιας.

Η εκκλησία αυτή υπήρξε παλαιότερα Ναός των Δομινικανών. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο ναός αυτός μετατράπηκε σε τζαμί, το Χιουνγκάρ Τζαμισί και αργότερα πάλι σε λατρευτικό χώρο της Χριστιανοσύνης. Στην Πλατεία 1821, την πλατεία της Σπλάντζιας, δεσπόζει ο γηραιός μεγάλος πλάτανος, όπου μαρτύρησαν αρκετοί Κρητικοί - μεταξύ αυτών και ο Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης που απαγχονίσθηκε από τους Τούρκους το 1821, μαζί με τον Καλλίνικο Βερροιαίο. Κάτω από τον πλάτανο βρίσκεται υπόγεια μεγάλη κρήνη - υδαταποθήκη κατασκευασμένη κατά την τουρκοκρατία, στην οποία οδηγούν 26 πέτρινα σκαλοπάτια.

Ακολουθώντας το δρόμο μπροστά από την πλατεία, την οδό Δασκαλογιάννη, συναντούμε στη γωνία δεξιά μας τον ενετικό Ναό του Αγίου Ρόκκου. Συνεχίζοντας, περνούμε τη διασταύρωση με την οδό Σήφακα και λίγο πιο κάτω στρίβουμε αριστερά, στην οδό Κανεβάρω, για να περιηγηθούμε την αρχαιότερη συνοικία της πόλης, το Καστέλι. Εδώ αναπτύχθηκε ο πυρήνας του πρώτου μινωικού οικισμού. Στην ίδια θέση μεταγενέστερα αναπτύχθηκε ο ενετικός κεντρικός δρόμος (corso - σημερινή οδός Κανεβάρω) που διασχίζει το Καστέλι από ανατολικά.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ερείπια από την προϊστορική εποχή, ενώ σε απόσταση αναπνοής αριστερά βρίσκεται το Βυζαντινό Τείχος. Προχωρώντας στην οδό Κανεβάρω, ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας στο πολύβουο γνωστό μας Σαντριβάνι.

 

Βιβλιογραφία - Πηγές

 

 

επιστροφή