Περπατώντας δίπλα στα αστικά νεοκλασσικά κτίρια των Χανίων...

 

Η προτεινόμενη διαδρομή αποτελεί μια πεζοπορική ξενάγηση στην «καρδιά» των Χανίων που κοσμούνται από μεγαλοπρεπή αστικά νεοκλασσικά κτίρια. Στόχος της διαδρομής είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης μερικά από τα έξοχα παραδείγματα νεώτερης αρχιτεκτονικής όπως αυτή εφαρμόστηκε στη πόλη των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
Γνωρίζουμε μια άλλη μορφή της πόλης, πιο σύγχρονης μεν αλλά συνδεδεμένης με το παρελθόν της. Είναι γνωστό ότι τα Χανιά από την αρχή του 20ού αιώνα επεκτάθηκαν και εκτός των τειχών.

Η νεότερη αρχιτεκτονική δίνει το στίγμα της, σεβόμενη όμως και τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Στη διαδρομή μας αυτή ξεκινούμε από το κέντρο της πόλης, την Πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου. Είναι βέβαια η πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Η τελευταία, σε σχήμα σταυρού, έχει την κυρία είσοδό της από νότια, ενώ οι υπόλοιπες τρεις απολήξεις της είναι προς βορρά, ανατολή και δύση.
Πρωτοπόρο πολυκατάστημα από το 1913, εγκαινιάσθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο τρεις μέρες μετά την ΄Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μαζί με το Φάρο αποτελούν τα δυο χαρακτηριστικά μνημεία των Χανίων.

Μετά την περιήγησή μας στην Αγορά, ακολουθούμε την οδό Στρατ. Τζανακάκη, στα νοτιοανατολικά της πλατείας, ανηφορίζουμε λίγο, και συναντούμε στα αριστερά μας τη δροσιά του Δημοτικού Κήπου. Μια μεγάλη έκταση με φυτά κάθε είδους που ήρθαν από το εξωτερικό, διαμορφώθηκε στα 1870, με τη φροντίδα και μέριμνα του τότε Γενικού Διοικητή Κρήτης Ρεούφ Πασά.
Σε ένα μικρό τμήμα μέσα στον Κήπο μπορείτε να δείτε επίσης πτηνά και ζώα της Κρήτης και ιδίως τον Κρητικό Αίγαγρο, το γνωστό μας Αγρίμι, ενδημικό ζώο των απάτητων βουνών της Κρήτης. Στη βορειοανατολική γωνία του Κήπου, υπάρχει ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος και ένα άλλο μεγάλο μνημείο της πόλης, το Ρολόϊ.

Ο κήπος έχει τρεις εισόδους: Δύο από την οδό Τζανακάκη και μια από την οδό Α. Παπανδρέου, τον κεντρικότερο δρόμο της πόλης. Αφού δροσιστούμε στην καφετέρια στο κέντρο του Κήπου, μπορούμε να συνεχίσουμε βγαίνοντας και πάλι στην οδό Τζανακάκη. Περνάμε μπροστά από τον Ιταλικό Στρατώνα (αριστερά μας), όπου στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο Χανίων. Στη συμβολή των οδών Νεάρχου (της οποίας συνέχεια είναι η οδός Τζανακάκη) και Ιωάννου Σφακιανάκη, στρίβουμε στην τελευταία. Αριστερά μας βρίσκεται μια από τις εισόδους του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

Συνεχίζοντας στην οδό Ι. Σφακιανάκη και στον αριθμό 20, συναντούμε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Παράρτημα και Τμήμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ιδρυμένο το 1920, είναι η αρχαιότερη Υπηρεσία Αρχείων στην Ελληνική περιφέρεια. Στεγάζει μια πληθώρα ιστορικών ντοκουμέντων που ανάγονται από το μεσαίωνα και εξής και αποτελεί μια αστείρευτη πηγή ιστορικής πληροφορίας. Παράλληλα στον επισκέπτη προσφέρεται για περιήγηση το μουσειακό ιστορικό και λαογραφικό τμήμα, με σπάνια και εντυπωσιακά κειμήλια.

Συνεχίζοντας ανατολικά, φθάνουμε στο τέρμα της οδού Ι. Σφακιανάκη, εισερχόμενοι στην Πλατεία Ελευθερίας, που κοσμείται από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου. Στα δεξιά μας δεσπόζει το μεγάλο Νομαρχιακό και Δικαστικό μέγαρο (τέλη του 19ου αιώνα). Το κτήριο απαρτίζεται από πτέρυγες οι οποίες, σε σύνθεση ελεύθερου ορθογωνίου, δημιουργούν εσωτερικό αίθριο.
Κατασκευάστηκε ως τουρκικό νοσοκομείο, αλλά λόγω των ιστορικών αλλαγών στο καθεστώς της Κρήτης (Κρητική Αυτονομία), χρησιμοποιήθηκε εξ αρχής ως Διοικητήριο.
Σήμερα στεγάζει κατά το ήμισυ περίπου τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας (βόρεια πλευρά) και τα Δικαστήρια (νότια πλευρά).

 

Βιβλιογραφία - Πηγές

 

 

 

επιστροφή